IX. Kargir Yapılarda Koruma ve Onarım Semineri. 5-6 Aralık 2017
İBB Kültür Varlıkları Daire Başkanlığı tarafından organize edilen IX. Kargir Yapılarda Koruma ve Onarım Semineri’ne AYRIM YASER TALU, “Tarihi Yapılarda Aydınlatma Tasarımı” başlıklı konuşması ile katıldı.
SHARE Bucharest International Architecture and Engineering Forum
Ayrım Yaser Talu, 20-21 Mart tarihlerinde Bükreş'te gerçekleşmiş olan 'SHARE Bucharest International Architecture and Engineering Forum' etkinliğinde konuşmacı olarak yer aldı.
9th Edition Hotelier Summit, Dubai
ZEVE Aydınlatma Tasarım Stüdyosu, 6-7 Aralık 2016 tarihleri arasında Dubai'de Al Bustan Rotana'da gerçekleşen "9th Edition Hotelier Summit" etkinliğindeydi.
Darc Awards 2016 ödülleri açıklandı.
Dünya genelinde 6000’ in üzerinde aydınlatma tasarımcısı ve mimar tarafından yapılan oylamada yüksek bütçeli dış aydınlatma kategorisinde, Kırıkkale Merkez Nur Camii dünyanın en iyi 2. tasarımı seçildi.
A.L Architectural Lighting 2016 ödüllerini açıkladı
ZEVE projesi, “Commendable Achievement” ödülü ile dış aydınlatma kategorisinde dünya genelindeki en iyi 3 tasarımdan biri seçildi.
Dış Mekan Aydınlatmalarını Nasıl Planlamalı? / Ayrım Yaser Talu
Bahçe aydınlatması planlanırken öncelikli olarak aydınlatma gereksinimlerini işlevlerine göre tanımlamak doğru bir yaklaşım olacaktır, vurgulanması gereken elemanların belirlenmesi gerekir.
2016 IALD Ödülleri sahiplerini buldu.
ZEVE, 2016 IALD “Award of Merit” ile ödüllendirildi.
IALD Europe Kasım, 2016
Aydınlatma Tasarımcıları Kasım 2016’ da Prag’ da bir araya geldi.
Light&Building Mart, 2016 Frankfurt
ZEVE tasarım ekibi, uluslararası aydınlatma sektöründeki gelişmeleri takip etmek üzere Frankfurt’ daydı.
Ambiyans aydınlatması nasıl elde edilir? / Ayrım Yaser Talu
Ambiyans aydınlatması, tavan ya da köşe aydınlatmasıyla aynı görevi görür mü?
PLDC Kasım, 2015 Roma
ZEVE, Uluslararası aydınlatma tasarımcıları ile Roma’ da buluştu.
İnsan Odaklı Aydınlatmanın Önemi Nedir? / Fikret Erşan Talu
Kulak (duyma ve denge), Burun (koku ve solunum) gibi duyu organlarımızın birden fazla fonksiyonlarının olduğu eskiden beri bilinen bir durumdur. Buna karşın Göz, sadece görme fonksiyonu ile ilişkilendirilen bir organdı yakın zamana değin. Göz, retinada bulunan koni(gündüz görme) ve rod(gece görme) fotoreseptörleri ile belirli dalga boylarındaki(400-700nm) ışınımları algılayan bir organdır. Son yıllarda yapılan bilimsel çalışmalarda en heyecan verici keşiflerden biri de; Göz’ de görmeyi sağlayan fotoreseptörlerin dışında vücudun sirkadiyen ritmi, nöroendokrin ve nörodavranışsal sistemlerini etkileyen ve ışığa duyarlı retina ganglion hücreleri olarak adlandırılan (ipRGC) yeni fotoreseptörlerin tanımlanması olmuştur. Böylece aydınlatmanın insan psikolojisi ve fizyolojisi üzerindeki görsel olmayan etkileri uyardığı da tespit edilmiştir.
Tarihi Binalarda Dış Cephe Aydınlatması / Ayrım Yaser Talu
Genel olarak tarihi binaların dış cephe aydınlatması ile diğer yapıların dış aydınlatmasında benzer prensipler ve hassasiyetler var olmakla birlikte, tarihi binalarda bazı hususların özellikle dikkate alınması gerekmektedir. Bir dış aydınlatma sisteminin kurulması çoğu durumda bir bina yüzeyine ekipman sabitlenmesini gerektirir. Bu durumda tarihi bir binaya yapılacak herhangi bir çalışmanın, tarihi dokuyu bozmamasına veya tahrip etmemesine mutlak önem gösterilmelidir.
İnsan Odaklı Aydınlatma Nasıl Elde Edilir? / Ayrım Yaser Talu
On binlerce yıl boyunca tüm diğer canlılar gibi doğal yaşamın içinde var olan insanoğlunun yapay iç mekanlardaki yaşam serüveni bu zaman dilimi içerisinde göreceli olarak çok kısa bir aralığa denk gelmektedir. Dolayısı ile insanoğlu bu yapay iç mekanlarda yaşamaya başlamasına rağmen, biyolojik olarak hala doğal yaşamla bütünleşiktir ve onunla etkileşim içerisindedir. Elbette doğal ortamla benzeşmeyen bu yapay ortamlarda vücudumuzun işleyişinde birtakım sıkıntılar çekmemiz kaçınılmazdır. Son dönemler de yapılan bilimsel araştırmalar da bu görüşü doğrulamaktadır.